Kerja saya telah selesai malam ni, perencah bagi menggoreng me, koay teow, bihun dan nasi goreng. Besuk lusa saya kena hantar sampel untuk analisa nutrisi, bila siap baru boleh tempah label. Tengoklah kalau MARA boleh bantu sikit.
Siang tadi berjumpa pegawai MARDI, Sy Nurin berbincang tentang kaedah memasak, nampaknya mengaji ni tak habis-habis, ada saja yang saya tidak tahu kaedahnya, misalnya masak terlalu tinggi suhunya merosakkan protin dalam bahan-bahan yang digunakan. Takat suhu 45darjah misalnya perlu memasukkan semua bahan dan suhu tertinggi ialah 95 darjah. Manalah nak terfikir perkara tu kerana ingat nak basmi kuman saja, tentu pada suhu tertinggi.
Saya berpuashati dengan beberapa perbincangan diiringi Ena bersama hampir dua jam. Saya berharap dapat bertukar pendapat lagi dilain masa kerana pada tahun 2010 saya berazam dapat mengeluarkan lebih daripada 10 produk. Pada masa ini saya berhasrat dapat membuat mollest dan karamel sendiri yang banyak diguna pakai dalam penghasilan produk seperti sos tiram dan kicap pekat. Malam semalam saya buat sekilo kacang soya , rebus dan gaul tepong, saya guna aspigilus orezei dari bekas lebihan kicap dan telah melihat tindakannya didalam balang kecil yang saya gunakan sebagai eksperimen rambang. Benarkah begitu nantinya akan menghasilkan kicap soya dalam tempoh tiga bulan dan dapatkah bersabar menanti hasilnya. Saya baru menyebut Halallan Toiyiban kepada seorang sahabat saya mengatakan bukan mudahnya perkara ini. Ungkapan mudah tersebut adalah fardhu ain, wajib kita lakukan dengan apa ada kepakaran yang sudah tentu berkurangan dan tidak berkebolehan. Sekarang banyak orang mudah kerja membeli bahan separuh siap dari kilang, kemudian memasak dan dibotolkan, pon dianggap produk muslim kerana pengushanya muslim. Begitu juga produk halal walaupon pengushanya bukan muslim. Biar bagaimana kita berpendapat , harus lah diingat lebih-lebih lagi saya sendiri adalah lebeh baik memakan makanan dari tangannya sendiri. Marilah kita bermula disini untuk jawapan di Mahsyar nanti, semuga mendapat perlindungan dari Allah.
Siang tadi berjumpa pegawai MARDI, Sy Nurin berbincang tentang kaedah memasak, nampaknya mengaji ni tak habis-habis, ada saja yang saya tidak tahu kaedahnya, misalnya masak terlalu tinggi suhunya merosakkan protin dalam bahan-bahan yang digunakan. Takat suhu 45darjah misalnya perlu memasukkan semua bahan dan suhu tertinggi ialah 95 darjah. Manalah nak terfikir perkara tu kerana ingat nak basmi kuman saja, tentu pada suhu tertinggi.
Saya berpuashati dengan beberapa perbincangan diiringi Ena bersama hampir dua jam. Saya berharap dapat bertukar pendapat lagi dilain masa kerana pada tahun 2010 saya berazam dapat mengeluarkan lebih daripada 10 produk. Pada masa ini saya berhasrat dapat membuat mollest dan karamel sendiri yang banyak diguna pakai dalam penghasilan produk seperti sos tiram dan kicap pekat. Malam semalam saya buat sekilo kacang soya , rebus dan gaul tepong, saya guna aspigilus orezei dari bekas lebihan kicap dan telah melihat tindakannya didalam balang kecil yang saya gunakan sebagai eksperimen rambang. Benarkah begitu nantinya akan menghasilkan kicap soya dalam tempoh tiga bulan dan dapatkah bersabar menanti hasilnya. Saya baru menyebut Halallan Toiyiban kepada seorang sahabat saya mengatakan bukan mudahnya perkara ini. Ungkapan mudah tersebut adalah fardhu ain, wajib kita lakukan dengan apa ada kepakaran yang sudah tentu berkurangan dan tidak berkebolehan. Sekarang banyak orang mudah kerja membeli bahan separuh siap dari kilang, kemudian memasak dan dibotolkan, pon dianggap produk muslim kerana pengushanya muslim. Begitu juga produk halal walaupon pengushanya bukan muslim. Biar bagaimana kita berpendapat , harus lah diingat lebih-lebih lagi saya sendiri adalah lebeh baik memakan makanan dari tangannya sendiri. Marilah kita bermula disini untuk jawapan di Mahsyar nanti, semuga mendapat perlindungan dari Allah.
1 comment:
saya harap pakcik bakar boleh keluarkan mee segera sendiri.mee segera kari/laksa tempatan yg ada sekarang tak sedap sangat
Post a Comment