Saya tidak mempunyai apa=apa nak ditulis,sekadar membaca blog sahabat saya Ibnu Hasyim, menarik dan selalu beliau menulis secara tetap, cuma kalau beliau berada ditempat yang tidak mempunyai kemudahan internate. Bagaimana pon kesempatan ini saya penuhkan dengan resepi sup ekor yang sedang saya masak sekarang,maaflah saya tak dapat masukkan gambarnya....
Anda boleh merebus ekor lembu terlebih dulu supaya lembut dan empok. Masuk serai titik, halia ketok sahaja dan dua tiga labu bawang besar yang tidak dipotong bersama ekor lembu yang telah dipotong. Sekiranya tuan memperolehi ekor lembu yang belom diat kulitnya, mungkin Hariraya korban nanti banyak ekor lembu akan diperolehi, bakar dulu diatas bara api selama satu jam ,maksud saya salai supaya tidak terbakar,nanti rentung makan sup arang. Selepas itu kikis kulitnya hingga tiada bulu yang tertinggal lagi, warna kemerahan, bersih dan bolehlah dikatam mengikut sendinya.
Sekarang kita akan masak terus, jadi tuan kenalah tulis sendiri bahan-bahan yang diperlukan.
Tumis dengan sedikit minyak, (boleh juga dengan minyak sapi) Bawang besar dimayang, bawang puteh:halia (sama banyak 1:1) ,serai titik, daun pandan, perkakas sup(kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga)
2. Masuk jintan manis satu sudu, jintan puteh dua sudu, serbuk las--kas dua sudu. Kalau malas tibai rempah kurma saja pon boleh selesai masalah.
3. Masuk ekor dan gaul dengan rempah-rempah tadi hingga wangi barulah masuk air.
4. Blend bawang besar 1 atau 2 biji bersama cabai hijau atau cili api 6,7biji untuk masakan sekilo ekor dan sebiji tomato hijau, hasilnya direbus sekali dengan ekor tadi.
5.Guna barli China, dikisar halus untuk cepat kembang bagi memekatkan sup sehingga masak.
6.Tabur daun bawang,bawang goreng dan serbuk lada semasa hidang didalam mangkok, dan jangan lupa garam dan sedikit gula batu hendaklah dimasukkan kedalam sup semasa kita memadam api. Tok sah lah pakai perasa, pakai rasa cukuplah.
Untuk selera lagi sup ni kena tibai dengan roti benggali, baru ummph, try tengok buat, kot-kot makan nasi tak lajak bolehlah pelaju dengan sup ekor ni.
Anda boleh merebus ekor lembu terlebih dulu supaya lembut dan empok. Masuk serai titik, halia ketok sahaja dan dua tiga labu bawang besar yang tidak dipotong bersama ekor lembu yang telah dipotong. Sekiranya tuan memperolehi ekor lembu yang belom diat kulitnya, mungkin Hariraya korban nanti banyak ekor lembu akan diperolehi, bakar dulu diatas bara api selama satu jam ,maksud saya salai supaya tidak terbakar,nanti rentung makan sup arang. Selepas itu kikis kulitnya hingga tiada bulu yang tertinggal lagi, warna kemerahan, bersih dan bolehlah dikatam mengikut sendinya.
Sekarang kita akan masak terus, jadi tuan kenalah tulis sendiri bahan-bahan yang diperlukan.
Tumis dengan sedikit minyak, (boleh juga dengan minyak sapi) Bawang besar dimayang, bawang puteh:halia (sama banyak 1:1) ,serai titik, daun pandan, perkakas sup(kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga)
2. Masuk jintan manis satu sudu, jintan puteh dua sudu, serbuk las--kas dua sudu. Kalau malas tibai rempah kurma saja pon boleh selesai masalah.
3. Masuk ekor dan gaul dengan rempah-rempah tadi hingga wangi barulah masuk air.
4. Blend bawang besar 1 atau 2 biji bersama cabai hijau atau cili api 6,7biji untuk masakan sekilo ekor dan sebiji tomato hijau, hasilnya direbus sekali dengan ekor tadi.
5.Guna barli China, dikisar halus untuk cepat kembang bagi memekatkan sup sehingga masak.
6.Tabur daun bawang,bawang goreng dan serbuk lada semasa hidang didalam mangkok, dan jangan lupa garam dan sedikit gula batu hendaklah dimasukkan kedalam sup semasa kita memadam api. Tok sah lah pakai perasa, pakai rasa cukuplah.
Untuk selera lagi sup ni kena tibai dengan roti benggali, baru ummph, try tengok buat, kot-kot makan nasi tak lajak bolehlah pelaju dengan sup ekor ni.
No comments:
Post a Comment