Temu kembali ,marilah kita bersyukur dengan Ilahi kerana dapat bersua lagi dan menyambung kembali bagaimana kita membuat persedian kedai kopi, ha ha ha. Pertama sekali perlu dilihat dalam beberapa sudut dan pecahannya, nanti bolehlah diperincikan mengikut keperluan utama, kemampuan, pelan bersesuaian dengan tempat dipenuhi dengan peralatan-peralatan. Acara minuman dan makanan direngkaskan sahaja kepada ; KOPI,ROTI CANAI, NASI LEMAK DAN MEE.
KOPI
Minuman utama ini diperkenalkan sebagai kopi kampong atau kopi tumbuk. Nama ini sesuai massyur bila-bila masa pon. Ia perlukan bukti terang untuk pelanggan dengan mempamirkan LESUNG TUMBUK atau LESUNG KAKI. Hari ini agak susah menjumpai lesong dan lesong kaki. Jadi penjenamaan ini akan memikat pelanggan-pelanggan yang kelak kopi yang sedia massyur ini akan terkenal jauh.
ROTI CANAI
Roti canai telah pon terkenal. Cara pembuatannya pon sudah ditahap penggunaan alat mesin dan lebih kemas,bersih tergolong jenis sejuk beku. Ini bermakna ia tidak memberi masalah untuk mendapat penggemarnya. Sekarang gelombang mikro digunakan disetiap rumah dan kedai makan bagi memanaskan makanan sejuk beku. Sesetengah perkara diterang tidak sampai jelas sebab sir. Nanti semua perkara jelas orang ambil begitu sahaja pemikiran kita.
NASI,MEE DAN LAIN-LAIN
Perkara ini pokoknya sama sahaja dengan apa-apa yang telah kita bincangkan. Jadi saya simpan saja semuga bila tiba waktu nya sekiranya perlu hubungilah saya. Saya juga perlu pandangan saudara supaya apa pandangan saya juga adalah pandangan ramai yang mempunyai citarasa yang berbagai.
manjadda wajada
No comments:
Post a Comment